Ook na 26 februari 2021 kan je de winterspeurtocht verder bewandelen. Alleen wordt deze vanaf 1 maart 2021 de Gezondheidstour met onderweg 10 haltes met:
Tijdens de gezondheidstour wandel je door minder gekende straten en wandelpaadjes én ontdek je een stukje Roosdaal met je eigen gezin of bubbel op een moment dat het voor jou het best past.
De wandeling van 9 kilometer start aan ’t Koutergat en brengt je langs de mooiste plekjes van Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek. De route:
Enkele tips bij start van de wandeling:
Zo worden dit dus een duurzame wandeling, waar regelmatig rond andere gezondheidsthema's informatie te leren is.
De wandeling en de informatie kwamen tot stand in samenwerking met Logo Zenneland en kadert in het project “Gezonde Gemeente”.
Onze streek heeft heel wat verborgen landschapsparels. Natuur om in te spelen, een mooie kapel of verscholen ijskelder, een mysterieus bosje, prachtige poelen vol leven… Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei neemt je graag mee naar bekende en minder bekende plekjes. Trek je stapschoenen aan of haal je stalen ros van stal en beleef de natuur in je buurt.
Even de benen strekken, een frisse neus halen, genieten van je omgeving. Op de routeplanner van het Wandelnetwerk Pajottenland, 620 km aan trage wegen, kan je zelf een wandeling uitstippelen door knooppunten te combineren of één van de suggestielussen uitproberen. Download de app Wandelknooppunt en ga op ontdekking langs één van de suggestieroutes. Natuurvereniging Natuurpunt biedt alle kaartjes van haar natuurgebieden gratis aan. Ga even kijken op www.natuurpunt.be en download wandelkaartjes uit de hele regio. Of download de Natuurpunt app dan heb je alles dadelijk mee onderweg.
Ontdek de Windmolenwandeling, Vijfgehuchtenwandeling, Tweedorpenwandeling, Sint-Amanduswandleing, Zevenbeukenwandeling, Dikke Van Pamelwandeling en Ledebergwandeling. Een andere topper is de wandeling ‘Groen Strijtem met Pastoor Cuylits’ die uitgewerkt werd door het regionaal landschap en Pasar.
Zondag 19 november werd het mountainbikenetwerk Pajottenland officieel geopend. Dit netwerk verbindt verschillende mountainbikeroutes met elkaar tot 323 kilometer mountainbikeplezier, enkele stevige kuitenbijters inbegrepen.
Op zondag 19 november 2017 vond in het proefcentrum Pamel de officiële opening van het mountainbikenetwerk Pajottenland plaats. De bestaande gemeentelijke lussen van Affligem, Bever, Galmaarden, Gooik, Lennik, Liedekerke, Pepingen, Roosdaal en Ternat zijn voortaan met elkaar verbonden tot een netwerk van bewegwijzerde routes, in totaal goed voor 323 kilometer mountainbikeplezier.
Sport Vlaanderen realiseerde dit netwerk samen met de provincie Vlaams-Brabant en de Sportregio Pajottenland. Het is het vierde mountainbikenetwerk voor de provincie Vlaams-Brabant.
Van harte welkom op de toeristische site van Roosdaal. Wie deze site bezoekt, is benieuwd naar wat Roosdaal te bieden heeft en zal niet teleurgesteld worden.
Als je op ontdekking gaat, merk je dat iedere deelgemeente zijn eigen troeven heeft en maak je kennis met tal van leuke plekjes waar het aangenaam vertoeven is.
We wensen je fijne momenten toe bij het verkennen van onze gemeente en nodigen je uit om te komen wandelen, fietsen, cultuur op te doen of misschien wel een overnachting te boeken.
Heb je zelf nog ideeën, opmerkingen, voorstellen, ... deel ze ons gerust mee!
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Met vriendelijke groeten,
Johan Van Lierde
schepen voor toerisme
Met een hete zomer voor de deur, gaat iedereen op zoek naar leuke plekjes in eigen streek. De streekbelevingssite www.ontdekpajotzenne.be heeft een tijdje proefgedraaid, maar is er nu helemaal klaar voor. Als een ‘Google Maps voor streekbeleving’ wijst de site je de weg naar natuurplekjes, horeca, erfgoed en toerisme in je onmiddellijke omgeving.
Op donderdag 1 juni lanceerden we de site met een intensieve postkaartencampagne. We laten het Pajottenland en de Zennevallei graag draaien! We nodigen je uit om als eerste onze mobiele website uit te testen en onze vrolijke kaartjesactie te helpen promoten. Geef samen met ons een duwtje in de rug van de streekbeleving en stap mee op de carrousel.
Van postduif naar mobiele website. Om www.ontdekpajotzenne.be en onze regio in de kijker te zetten, verdelen we zo’n 50 kaartenmolentjes met telkens 16 verschillende postkaarten. Van elke gemeente staat er een leuk plekje op. De plekjes zijn heel divers: bekende en minder bekende plekjes, natuur- of erfgoedplekjes… Elke plek ademt de sfeer uit van een ideale vakantie! In de loop van de komende maanden dwarrelen op deze manier liefst 50 000 vrolijke postkaartjes over de regio.
Wedstrijd! Jouw foto op een postkaart? Fotografeer je favoriete plekje, stuur ons de foto op en motiveer waarom dit plekje een bezoekje waard is. De meest bijzondere plekjes en mooiste foto’s worden in grote oplage op postkaarten gedrukt en in 50 verdeelpunten in de regio gratis aangeboden. Het wedstrijdreglement vind je op www.ontdekpajotzenne.be
Samenwerking van Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei, Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, Toerisme Pajottenland & Zennevallei en Pajottenland+
In onze gemeente zijn er een aantal wandellussen die bewegwijzerd zijn met zeshoekige bordjes.
Daarnaast ligt er ook een gedeelte van het Wandelnetwerk Pajottenland op ons grondgebied.
De Vijfgehuchtenwandeling, één van bovengenoemde wandellussen, loopt voor het grootste gedeelte samen met de trajecten van het wandelnetwerk.
Om overbewegwijzering te vermijden en het onderhoud aan deze recreatieve routes te beperken legt het provinciebestuur wandellussen die samenvallen met het wandelnetwerk op dat wandelnetwerk.
Dit wil zeggen dat de wandellus blijft bestaan maar dat je niet langer de zeshoekige bewegwijzering volgt (die wordt weggenomen) maar wel de bewegwijzering van het wandelnetwerk volgt.
Voor de Vijfgehuchtenwandeling wil dit zeggen dat je volgende knooppunten van het wandelnetwerk moet volgen: 85-8-83-88-801-802-805-804-807-808-809-810-814-268-800-815-232-24-23-82-81-84-85.
Hieronder een kaartje van de wandellus op het wandelnetwerk.
Klik op het kaartje voor een grotere versie.
Ontdek.penzine.be is een ‘Google Maps’ voor streekbeleving in Pajottenland & Zennevallei! Deze nieuwe smartphone toepassing staat open voor iedereen; gemeenten, toerismediensten, verenigingen, particulieren,… en dit volledig gratis.
De regio beleven
Wil je de regio Pajottenland & Zennevallei beleven? Dan is Ontdek.penzine.be daar de ideale tool voor. De app biedt je de mogelijkheid om te zoeken naar interessante locaties en belevenissen in jouw directe omgeving.
Nieuwsgierig? Neem gewoon een kijkje op Ontdek.penzine.be en installeer de website op jouw smartphone!
Plekjes delen
Welke plekjes komen er allemaal in de app? Dat beslis jij! Deze tool wordt pas echt interessant als we allemaal aan het 'plekjes delen' gaan.
Een boeiend plekje toevoegen? Dat kost u niets, hoogstens 5 minuten. Heeft je heemkundige kring onderzoek gedaan naar het historisch verhaal achter een gebouw? Deel dat verhaal met iedereen in de app! Ben je de uitbater van een café en wil je je zaak bekend maken? Deel het in de app! Wil je als toerismemedewerker van een gemeente de leukste plekjes in de gemeente bekend maken? Deel het in de app! Woon je in de regio en ken je het meest geweldige picknickplekje in de regio? Delen is de boodschap!
U kan meteen zelf aan de slag: surf naar Ontdek.penzine.be en voeg je plekje toe!
Op donderdag 6 april 1911 kwam pastoor Paul Cuylits (° Ukkel 22 juni 1856) in de pastorij van de Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekt-Ontvangeniskerk van Kuregem aan. Na 15 jaren in Brussel leraar te zijn geweest en vijf jaar pastoor in een parochie van Elsene kwam hij in de Sint-Martinusparochie van Strijtem op het Brabantse platteland terecht. Tot kardinaal Mercier hem pastoor van deze Anderlechtse parochie benoemde.
Ook hier kwam de leraar in pastoor Cuylits naar boven en toonde hij - vanuit zijn aangeboren drang om kinderen en jonge mensen te onderwijzen - de weg naar een voorbeeldig en gelukkig leven. De werkende mannen en vrouwen van zijn parochie verzamelde hij in een Katholieke Volksbond in de hoop ze in het parochiale leven te integreren en hen een menselijker bestaan te verzekeren. Want vanaf de eerste dag in Kuregem werd zijn aandacht getrokken op de noden die de arbeidersbevolking diende te ondergaan. Ondernemend zoals hij van nature was, trok Cuylits op die doelgroep af. Hij bezocht de krotten waar ze huisden en noteerde de omstandigheden in een rapport. Het bezorgde hem de bijnaam van ‘curé des taudis’, pastoor van de krotten.
In tussentijd lenigde hij noden waar hij kon. Een sterk voorbeeld van die generositeit zijn de kamergordijnen die hij - tot erge(nis van zijn meid - afhaakte om er communiekleedjes van te laten maken.
Toen de Duitse bezetter in augustus 1914 ook de Brusselse agglomeratie innam, speelde Cuylits opnieuw een eigenzinnige rol. Waar hij vroeger vanop de preekstoel Charles Woeste, de onbetwistbare leider van de conservatieve katholieke partij de mantel uitveeg, predikte hij nu tegen de agressieve bezetter. Het kwam hem duur te staan. Tot driemaal toe werd Cuylits opgepakt en achter de tralies gezet. Telkens kwam hij vrij dankzij een brievencarrousel en vrijkoping door begoede parochianen.
Dé grote verdienste van Cuylits was dat zijn rapport over de slechte behuizing in de Wetstraat ter sprake kwam en zo de regering verplichtte maatregelen te nemen. Omdat deze nauwelijks uitgevoerd werden, liet Cuylits dan maar zelf drie arbeiderswoningen bouwen die door afbetaling verworven konden worden.
Op 3 november 1928 overleed pastoor Cuylits op 72-jarige leeftijd in deze pastorij. Een massa mensen, van allerlei maatschappelijke en religieuze komaf, woonde de uitvaart bij. Cuylits werd bijgezet in het familiegraf op het kerkhof van Drogenbos. In Kuregem werd een straat naar hem genoemd. Tot op de dag van vandaag dragen in Kuregem sociale woonprojecten zijn naam.
In 2021 publiceerden Luc en Maurits van Liedekerke onder de titel Paul Cuylits, een dwars leven als pastoor en Brusselaar het levensverhaal van deze spraakmakende figuur.
Bestellen van het boek via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Scootertours
Korte Kamstraat 32
1760 Roosdaal
Regine: 0494 73 99 74
Firmin: 0491 93 55 56
www.scootertours.be
Vanaf 1 mei tot half oktober: 12 scooters 49cc beschikbaar voor 1 of 2 personen, huur van de helmen en BA verzekering inbegrepen.