Van Karolingisch neerhof tot gemeenschapscentrum
Archeologische vondsten en betrouwbare bronnen leren ons dat rond de 8ste eeuw in Strijtem een militaire site bestond die de eerste grondvesten zou leveren voor het later kasteel. In de 17e eeuw duikt de eerste tekening van een kasteel op (Huis van Lathem), in 1682 wordt het opgekocht door ridder Jaques Fariaux, die later ook heer werd van Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek en Strijtem. Erg productief was deze ridder niet want het kasteel gaat via ingewikkelde erfenissen steeds over op andere familienamen. In 1815 is het zelfs enkele maanden de verblijfplaats van generaal Mercer die zich in Strijtem mentaal voorbereidt om Napoleon een pandoering te gaan geven.
Begin 1800 is het goed alweer in adellijke handen terechtgekomen: de familie de Failly uit Lotharingen zit er nu rond de haard. Amedé de Failly, die het kasteel aankocht in 1837, is op dat ogenblik zelfs minister van oorlog in de jonge Belgische staat. Zijn oudste zoon, Victor Marie, neemt het vervallen kasteel over in 1863. Op dat ogenblik is hij burgemeester van Strijtem. Hij zal dat overigens blijven tot na de Eerste Wereldoorlog. De jonge burgervader wil een woonst die past bij zijn stand en met de centen van zijn echtgenote, de barones van Golstein, laat hij het kasteel en het domein grondig restaureren en herinrichten. Belangrijk onderdeel van de werken is de bouw in 1869 van een monumentaal koetshuis. Erfgenaam Arthur de Failly kon de grandeur van zijn vader niet hooghouden en verkocht het ganse complex aan Maurice Vanderkelen. Deze verdeelde de grote doening in twee percelen: een met het koetshuis en een met het kasteel. Het koetshuis bleef eigendom van de Strijtemse nijveraar Vanderkelen. Hij gebruikte het gebouw om versleten machines uit zijn kantfabriek in onder te brengen. Nog later stond het gebouw zelfs ten dienste van de jeugd als jeugdhuis.
De vrees dat een langzame aftakeling de definitieve ondergang van het koetshuis zou betekenen, verdween nadat het gemeentebestuur van Roosdaal het aankocht om er een nieuwe en publieke bestemming aan te geven. De unieke combinatie van conservering van waardevol patrimonium, eerbied voor het waardevolle landschap enerzijds en de realisatie van de noodzakelijke hedendaagse culturele infrastructuur anderzijds, opende onvermoede mogelijkheden. Met de toewijzing van de functie van gemeenschapscentrum werd een nieuw leven geschonken aan het koetshuis.
Anno 2012 is Het Koetshuis zonder meer een prominent trefpunt geworden. Het complex omvat:
Ken je graag het cultuuraanbod van GC Het Koetshuis, wil je weten welke activiteiten er plaatsvinden of zoek je een lokaal om iets te organiseren, klik dan op deze link: www.koetshuisroosdaal.be.