De historische naam: de Hertboommolen
De oorspronkelijke naam voor de molen is de Hertboommolen. De naam verwijst naar het grote open weiland waaraan de molen grenst. In het cijnsboek uit 1391, de oudste vermelding van de windmolen, staat te lezen ”1 bunre lant op hertboem byden wintmolen”.
De bijnamen
De tragische molen (zie legendes, verhalen, mythes)
In de loop van de voorbij eeuwen krijgt de windmolen molen een lugubere bijnaam door een reeks van tragische gebeurtenissen.
Op nieuwjaarsdag 1745 overvallen latere leden van de bende van Jan De Lichte het molenhuis en vermoorden er de molenaar. Op 22 april 1917 worden bij een tweede roofmoord de zus van de molenaar en de molenaarsknecht brutaal vermoord. Sindsdien spreekt men in de volksmond van “Tragische molen”, een benaming die vaak in de literatuur en moleninventarissen terug te vinden is. Ten teken van rouw waren de stormplanken aan de molenwieken zwart geschilderd.
De “molen van kapitein Zeppos”
De bijnaam “Zeppos-Molen” roept meer aangename herinneringen op. In de jaren zestig worden de meeste scènes van het klassiek jeugdfeuilleton Kapitein Zeppos gedraaid op en rond de molen. Kapitein Zeppos is de mysterieuze bewoner van de Molenhoeve. Gans Tv-kijkend Vlaanderen volgt zijn lotgevallen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de populariteit van het feuilleton bijdraagt tot de bekendheid van de molen.
Het molenmuseum
Het museum laat zien hoe de molen heeft geleefd en nog verder leeft. Over de molen bestaan kaarten en documenten maar ook liederen, legendes en sterke verhalen. De molen is uitgebreid getekend, geschilderd, gefotografeerd en gefilmd. En nog altijd worden er bij de molen volop foto’s gemaakt, vaak naar aanleiding van speciale gebeurtenissen zoals een trouwfeest, een communie,...daarin is de molen telkens het stabiele baken in een veranderende wereld. Het museum roept ook iedereen op om het beeldarchief van de Hertboommolen mee aan te vullen.
Voor info: www.windmolen.be